Sigma WEC – postavitev in testiranje

Podjetje Sigma energija d.o.o. je na javnem razpisu »Dopolnjevanje SME Instrumenta – Faza 2« uspešno pridobilo sofinanciranje za projekt razvoja Sigma WEC naprave za pretvorbo energije valov v električno energijo…

Read more…

Novembra 2018 je Evropski center za oceansko energijo (angl. European Marine Energy Centre, EMEC), eden vodilnih tehničnih centrov za rabo energije valov, obiskal našo testno lokacijo v Črni gori, kjer so si ogledali model Sigma WEC naprave. EMEC je izvedel podroben pregled Sigmine metodologije za izračun učinkovitosti naprave in to uradno verificiral.

Sigma energija je s strani Evropske komisije prejela Pečat odličnosti (angl. Seal of Excellence) za prijavljen projekt postavitve naprave v polni velikosti.

REVOLUCIJA
ZELENE ENERGIJE

Uspešno smo postavili manjši prototip v Jadranskem morju. Prototip je šest mesecev pošiljal električno energijo v omrežje Črne gore in je že zdržal ektremne pogoje.

V nadzornem centru Sigma energije smo merili več ko 80 parametrov kot so gibanje naprave, valovi in mehanski ter električni parametri.

Sigma Energy Monitoring Centre

BESEDA LASTNIKA IN IZUMITELJA

Dragi obiskovalci,

dobrodošli v svetu trajnostne in čiste energije. Vsi se zavedamo, da je prihodnost v skrbi za naš planet in v zdravem življenju nas in naših zanamcev. Menim, da z raziskovanjem, razvojem in postavitvijo naprav, ki proizvajajo čisto in ekološko energijo, prispevam k tem cilju.

Že 15 let delujem na področju pretvorbe energije valov v električno energijo. Z mojo ekipo smo dosegli ugledno stopnjo razvoja tehnologije, ki je bila potrjena tako v laboratoriju kot na morju. Sigma energija je dokazala edinstveno učinkovitost s pretvorbo 45% dostopne energije valov v električno energijo med bazenskim testiranjem v znanem francoskem testnem centru Ifremer v Brestu. Naše teoretično ozadje dokazuje, da se lahko učinkovitost nadalje znatno poveča, kar pomeni da je ta sicer sijajen rezultat šele začetek. Z določitvijo jasnih prioritet ter intenzivnejšimi raziskavami in razvojem v smeri še boljše učinkovitosti in nižjih stroškov investicije in vzdrževanja smo povečali skupno zanesljivost sistema. Za vsakim vrhunskim dosežkom pa ni nikoli ena sama oseba temveč ekipa. To priložnost bi rad izkoristil, da se zahvalim svoji ekipi za ves trud, ki ga vlagajo v ta projekt

Naše znanje je tisto, kar bo predstavljalo revolucijo v zeleni energiji.

Na teh spletnih straneh boste našli opis podjetja in naše tehnologije. Na voljo smo vam glede nadaljnjega razvoja našega projekta in komercializacije zadevnega patenta. Če obstaja skupni interes za naš projekt, ste dobrodošli, da stopite v stik z nami.

Dr. Mile Dragić
Lastnik in glavni inženir

TESTIRANJE PROTOTIPOV

Decembra 2017 je Sigma energija uspešno postavila do sedaj največji prototip blizu črnogorske obale. Gre za pomembno napravo za tehnologijo Sigma WEC kot tudi za sektor energije valov. Spodnji video prikazuje splavitev naprave, ki nadalje utrjuje položaj Sigma energije med obnovljivimi morskimi viri energije.

SIGMA ENERGIJA

Podjetje Sigma energija je bilo ustanovljeno leta 2008 z namenom razvoja in postavitve tehnologije za pretvorbo energije valov, ki jo ščitijo številni mednarodni patenti, vloženi s strani lastnika podjetja in glavnega inženirja, Dr. Mileta Dragića. Podjetje je bilo sposobno financirati dosedanji razvojni proces, vključno z zasnovo, izgradnjo in postavitvijo več manjših modelov.

Nekateri razvojni koraki so bili podprti z lokalnimi in EU sredstvi (Marinet/FP7), vendar je glavnino finančnih sredstev do sedaj zagotavljal lastnik podjetja. Po uspešni fazi potrditve koncepta in številnih optimizacijah je lastnik zagotovil del sredstev za naslednjo fazo (postavitev naprave v polni velikosti), večino upravičenih stroškov projekta (60%) pa financira Evropski Razvojni Regionalni Sklad prek razpisa “Dopolnjevanje SME Instrumenta – Faza 2”.

Aktivno gradimo mednarodno partnersko mrežo in sodelujemo s številnimi testnimi conami in ključnimi člani dobavne verige iz Velike Britanije, Francije, z Irske, Danske, Norveške in Portugalske. Trenutno smo v razvojni fazi naprave v polni velikosti in iščemo strateške partnerje iz oceanskih držav, ki bi nadalje podprli komercializacijo tehnologije.

ENERGIJA VALOV

Energija valov se močno razlikuje glede na lokacijo. Deli z obilno energijo valov vključujejo zahodno obalo Škotske, Irsko, Portugalsko in Norveško v Evropi ter severno Kanado, južno Afriko, Avstralijo in severozahodno obalo ZDA, še posebej Aljaske.