PREGLED TEHNOLOGIJE

Sigma energija že vrsto let razvija nov tip pretvornika energije valov (Sigma WEC). Gre za točkovni tip energije na morske valove, ki prek mehanskega pretvornika originalne zasnove pretvarja navpično gibanje okrogle boje, ki ga vzbujajo valovi, v električno energijo. Delovanje Sigma WEC je bilo matematično analizirano z lastno programsko opremo in dokazano s podrobnimi testiranji modelov v različnih bazenih. Ugotovili smo zelo ugodno delovanje z visoko stopnjo učinkovitosti tudi pri majhnih modelih.

Razvoj Sigma WEC sledi splošnim priporočilom IEA-OES in je v celoti dosegel tehnološko stopnjo razvoja TRL 6. Zaradi inovacij ima dobre obete, da premaga druge obstoječe WEC tehnologije tekom nadaljnjega razvoja.

SIGMA WAVE ENERGY CONVERTER (SIGMA WEC)

Sigmina naprava za pretvorbo energije valov (angl. Sigma Wave Energy Converter, krajše Sigma WEC) ima vgrajen mehanski prenosni sistem, ki je plod lastnega razvoja.

Razvili smo tudi lastno zasnovo okrogle boje z odprtim dnom in sistemom enosmernih ventilov, k zajame vnaprej izračunano maso vode in s tem ustrezno obteži bojo ter (v primeru visokih valov) močno zmanjša udarne obremenitve na spodnji strani boje. Boja je povezana z osrednjim stebrom prek posebej zasnovanega in patentiranega sferičnega zgloba. Zglob omogoča nagib boje, kar močno zmanjša dinamične obremenitve na (sicer zelo izpostavljenem in obremenjenem) navpičnem stebru. Obenem gladi premikanje boje in zmanjša nevarnost udarjanja dna.

Steber podpira platforma z nateznimi nogicami (angl. Tension Leg Platform, TLP) in ga ohranja v navpičnem položaju ne glede na gibanje. Kot dokazujejo testiranja modelov, to omogoča zelo ugodno in učinkovito navpično gibanje boje. Razvili smo lasten, patentiran proces postavitve TLP-ja in boje na izbrani lokaciji. Večina predstavljenih inovativnih rešitev je bila testiranih in potrjenih z numerično analizo in več testiranji modelov.